Rendhagyó tanórák a fenntartható élelmiszerfogyasztásról

Egyesületünk 2013. október-november hónapjaiban 12 B-A-Z megyei középiskolában tartott rendhagyó tanórát, a “Fenntartható fogyasztási és életpályaminták népszerűsítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” c. pályázatunk keretében. Ennek során több mint 400 diák ismerkedhetett meg az élelmiszer-termelés és fogyasztás legfontosabb problémáival. Duplaóráink során felvonultattunk 8 témát, melyek közvetlen vagy közvetve kapcsolatban állnak a mindennapi élelmiszerfogyasztással. Témáink érintették a gyakran egyoldalú étkezés miatt a biológiai sokféleség fontosságát táplálkozási oldalról, a biotermékek, genetikailag tiszta, GM-mentes élelmiszerek körét. A gazdasági állatok tenyésztésével kapcsolatosan az állatjóléti intézkedéseket is kiveséztük. Gazdasági szempontból megismerkedhettek a diákok a méltányos kereskedelem (fair trade) fogalmával és a lehető legkevesebb szállítással és csomagolással járó közvetlen kereskedelem tárgykörével. Utóbbihoz szorosan kapcsolódó élelmiszer eredetű, és annak termelése, csomagolása során keletkező hulladékok csökkentéséről is áttekintést kaptak a résztvevő diákok. Utolsó témánkban a minden élelmiszer alapjául (szó szerint és átvitt értelemben is) szolgáló talajról, és annak védelméről beszéltünk az érdeklődő hallgatóságnak.

Résztvevő középiskolák:

 • Aba Sámuel Szakiskola, Encs
 • Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Edelény
 • Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola, Miskolc
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika
 • Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Tokaj
 • Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Abaújszántó
 • Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc
 • Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola, Miskolc
 • Váci Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Encs
 • V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Sátoraljaújhely
 • Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola, Miskolc
 • Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Tokaj

Az órákról további képek tekinthetőek meg egyesületünk facebook oldalán.

Munkánk tovább folytatódik, november hátralévő részében és decemberben a résztvevő osztályokat megyei gazdaságokba visszük egynapos tanulmányi utakra, ahol a helyi termelőkkel, biogazdaságokkal ismerkedhetnek meg. Ezen alkalmakkor lehetőségük nyílik majd az ott termelt élelmiszerek kóstolására is. A gazdaságlátogatások az említetteken túl fontos szerepet játszanak a jó példát mutató, követendő életpályák, sikeres vállalkozások bemutatásában is.

A diákok aktivizálását is célul tűztük ki, így meghirdettünk számukra egy alkotópályázatot, melyre különböző technikákkal készült alkotásokat várunk, melynek témája az órákon elhangzottak közül bármelyik lehet. Műveiket vándorkiállítás keretében tervezzük kiállítani mind az iskoláikban, mind a megye egyes piacain.

Jövőre sem állunk le, januártól további iskolákat vonunk be, újabb órákat és gazdaságlátogatásokat szervezve. A tavaszi félévben is lesz alkotópályázat, és a két pályázati időszak győzteseiből a legjobbak egy gömörszőlősi tanulmányi hétvégét nyernek, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a fenntarthatóság több elemével és a környék kulturális és természeti értékeivel.

Jelen pályázatunk a Svájci-Magyar Civil Alap támogatásával (SMCA-2012-0287-Z) valósul meg.

Szerző: Zöld Akció Egyesület

Bejegyzése megosztása

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.