Ökoszisztéma szolgáltatások és kiemelt fontosságuk

Munkánk során rendszeresen foglalkozunk Natura 2000 területekkel. Az alábbi cikkel kezdve szeretnénk a Natura 2000, mint ökológiai hálózatnak a természetre és életünkre gyakorolt pozitív hatásait felvonultatni.

A gazdaság növekedésével párhuzamosan a természet veszít a területéből és értékéből egyaránt. Laikusokban, a természet törvényszerűségeit kevésbé ismerőkben felmerülhet a kérdés: “Számít-e, ha egy ismeretlen faj kihal?

cree

A degradált ökoszisztéma elveszíti képességét, hogy szolgáltatásaival ellása az emberiséget. Ilyen szolgáltatások például: szennyezett víz tisztítása, növények beporzása, természeti katasztrófák hatásának mérséklése, éghajlatváltozás hatásának tompítása.

Az EU felismerte ezeket a veszélyeket és elkezdte visszafogni a biodiverzitás és ökoszisztéma szolgáltatások csökkenésének mértékét. Ebben az egyik legfontosabb lépés a Natura 2000 hálózat létrehozása. Ennek az ökológiai hálózatnak a fenntartása hozzájárul a természet és a létfenntartó ökoszisztéma funkciók rendelkezésre állásához.

Szeretnénk rávilágítani a Natura 2000 területek megőrzésének és irányításának, valamint az ökoszisztéma szolgáltatások kapcsolatára.

10679171474_0a8ec5c41f_o

Mik az ökoszisztéma szolgáltatások?

Az emberi jól-lét az ökoszisztéma szolgáltatásokból származik számos úton. Az étel amit eszünk, a tiszta víz amit iszunk, a felhasznált üzemanyagok mind a természet direkt “ajándékai”. Ezen túl hasznosítunk olyan összetett folyamatokból álló természeti szolgáltatásokat is, mint a talajképződés, hulladékok természetes lebomlása, természeti katasztrófákkal (árvíz, vihar) szembeni védelem, vagy stabil éghajlat fenntartása. Az ökoszisztéma szolgáltatások a természet azon javai és szolgáltatásai, melyeket az emberek maguknak hasznosítanak.

Jólét kontra jól-lét

Jólét: A jólét a jelenleg is uralkodó fogyasztói társadalomban tapasztalható pénzügyi bőséget,anyagi javakban és kizárólag pénzért kapható szolgáltatásokban való gazdagságot jelent.

Jól-lét: Nem az anyagi érdekeket helyezi előtérbe, hanem az emberek boldogságát. Nem az emberek minél jobb anyagi helyzetével állítja egyenes arányosságba a boldogság érzetüket. A munka és a minél nagyobb fizetés helyet, a szabadidőt, az egészséget, a családi és baráti kapcsolatokat tekinti fontosnak.

Példa az ökoszisztéma szolgáltatásra: Egy természetes, egészséges folyó ökológiai rendszere megfelelő élőhely a benne élő állat és növényfajoknak, mindamellett képes megtisztítani a belevezetett szennyvizet is. Azonban egy leromlott folyó kevésbé képes ellátni minket táplálékkal, ivóvízzel és szennyvíztisztító kapacitással.

Az ökoszisztéma szolgáltatásokat többféleképpen definiálhatjuk. Az ENSZ Milleniumi Ökoszisztéma Értékelése (MEA) az alábbiak szerint osztályozza őket:

tablazat

Anyagi előnyök

A Natura 2000 hálózat fenntartásának becsült éves költsége 5,8 milliárd euró. Mindazonáltal a teljes hálózatból származó éves haszon 200-300 milliárd euró. Ez azt jelenti, hogy minden Natura 2000-be fektetett euró 30-50-szeresen térül meg!

Nem csak a megnövekedett haszon, hanem annak munkahelyteremtő képessége is kiemelendő: napi kb. 1,2-2,2 millió fő Natura 2000 területre irányuló látógatói létszám, 6 millió teljes munkaidejű állást tesz szükségessé.

Nemzeti szinten a Natura 2000-nek még nagyobb hasznát lehet kimutatni anyagiakban kifejezve. A hálózat létrehozása Spanyolországban a GDP 0,1-0,26%-os növekedését eredményezte. Franciaországban a hálózatnak köszönhetően 142 euró/ha/év haszonnal számolhatunk, ami 7-szer több a Natura 2000 területre költött összegnél. Finnországban a nemzeti parkokba és rekreációs területekbe fektetett minden egyes euró átlag 7 eurót hoz és elérheti a 20-at is. Skóciában hasonló a helyzet, a védett Natura 2000 területekre fordított összegek és a haszon aránya az elmúlt 25 évben szintén 7-szeres. Hollandiában a Natura 2000 ökológiai szolgáltatásai évente 4,5 milliárd euró hasznot hoznak. Magyarországon, Romániában és Bulgáriában 2236 km2 alsó-dunai ártér helyreállítása 50 milliárd euróba kerül, míg az árvízvédelem, víztisztítás és a turizmus haszna elérheti a 112 milliárd eurót. Belgiumban a költséghatékonyság-elemzések szerint a Schelde-folyó menti árvízvédelem akkor a legeredményesebb, ha kombinálják az ökoszisztéma alapú és műszaki árvízvédelmet. Eredményeként a hatóságok elkezdték 5000 ha láp helyreállítását.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a Natura 2000-ből származó haszon számszerűsíthető. Amennyiben veszítünk szolgáltatásaiból, az pénzbe kerül. A fejlődő országokban 35 az EU tagországokban a munkahelyek 7%-a függ az ökoszisztéma szolgáltatásoktól. A biodiverzitás és a kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatások fokozódó csökkenése 2000 és 2050 között a világ GDP-jének 7 százalékával egyenértékű. Az Európai Bizottság szerint, ha nem hajtjuk végre a meglévő környezeti törvényeket és a jövőbeni biodiverzitás-megőrzés céljait nem valósulnak meg, az évente 50 milliárd euróba kerülhet.

Forrás: Services of Nature
How Natura 2000 contributes to the provision of ecosystem services for human wellbeing
CEEweb for Biodiversity, 2012

Szerző: Zöld Akció Egyesület

Bejegyzése megosztása

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.