Miskolci konferencia a helyi természeti értékek védelméről

Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” című projekt, a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával, 2012. szeptember elején kezdődött és 2014. május végéig tart. A projekt célja a Natura 2000 és a helyi jelentőségű védett természeti területek megismertetése, a helyi természeti értékek védelme és azok kezelésének javítása. A projekt része volt Magyarország helyi jelentőségű természetvédelmi területeinek állapotfelmérése, melyet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Zöld Akció Egyesület és a Holocén Természetvédelmi Egyesület szakértői végeztek el.

A program Borsod-Abaúj-Zemplén megyei záró konferenciája a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány szervezésében 2014. február 6.-án volt. Itt került bemutatásra a „Rejtett tájakon – A Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység helyi védett területei” című film is.  A program a civil természetvédelem történetében az eddigi legszélesebb összefogással megvalósított projekt. Közel 1200 helyi jelentőségű természetvédelmi terület ökológiai állapota került felmérésre.

Összességében elmondható, hogy a helyi jelentőségű természetvédelmi területek jól illeszkednek az országos jelentőségűekhez, azokkal együtt természeti értékekben gazdag hálózatot alkotnak. Fontos feladat, hogy a jövőben az önkormányzatok segítséget kapjanak a természetvédelmi szakemberektől a területek kezeléséhez, újabbak létesítéséhez.

A Zöld Akció Egyesület elhivatott a helyi védett értékek védelme iránt. Szívesen segít újabb védett értékek létrehozásában, a már meglévő értékek fenntartásának szakmai támogatásában. Helyi védettséggel kapcsolatos kérdéseikkel keressenek bennünket.

 

Egyesületünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyi jelentőségű védett területei című előadása hamarosan letölthető az alábbi linken, a többi helyszínen tartott előadásokkal együtt:

http://www.provertes.hu/osszefogas/megyei-konferenciak/

Szerző: Zöld Akció Egyesület

Bejegyzése megosztása

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.