Látogatás a Tokaji Borecet Manufaktúránál

November utolsó előtti napján a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola diákjaival tartottunk tanulmányi kirándulást, Bodrogkeresztúrt célba véve, ahol egy egyedülálló üzemet látogattunk meg. Jelenleg ez az egyetlen borecetet előállító üzem az országban, így igazán különleges élményben részesültek. Látogatásunk során megkóstolhattak 15 fajta borecetet, az alapfajtáktól egészen a gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesített balzsamecetekig. Az ecetek sorozatát tonhalkrémmel törték meg, így adva kontrasztot az egyes ízek közt. A kóstoló mellett természetesen az üzem működésébe is bepillantást kaptak a diákok. Az ecetkészítés teljes folyamatát láthatták lépésenként: fermentálás, átfejtés, palackozás, címkézés.

[print_gllr id=286 display=short]

A borecet üzemnek búcsút intve visszaindultunk Miskolcra, menet közben mozgó földrajz órát tartva. Kihasználtuk a lehetőséget, hogy szép időben megtekintsük a bodrogkeresztúri Lebuj-kanyar védett perlitfeltárását, ahol röviden bemutattuk a hegység kialakulását, majd tovább haladva a buszon az éppen aktuális tájegységekről beszéltünk, illetve azok szerepéről a fenntartható életmód folytatásában.