Gömörszőlősi jutalomhétvége

“Fenntartható fogyasztási és életpályaminták népszerűsítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” c. programunk részeként került megszervezésre május 16-18. között alkotópályázatunk első fordulójának díjazottjainak jutalomhétvégéje.

A három napos hosszú hétvégének Gömörszőlős adott otthont.  Az Ökológiai Intézet által működtetett oktatóközpont volt a programok fő helyszíne.

Első napon a korábban a rendhagyó órákon megbeszélt témák közül a biogazdaság, helyi termék, élelmiszerek sokfélesége és talajvédelem témaköröket is érintettük. A zöldségeskertben a mulcsozás technikája került bemutatásra, valamint a körülötte lévő gyümölcsösben a hagyományos magyar fajtákat ismerhették meg a diákok. Állatok közül a magyar merinó juhval és szőke mangalicával találkozhattak. Előbbi gyapjából később nemezeltek is. A gyapjú feldolgozásának részleteit a kártolóban mutattuk be, mely igen különleges műhely a még ma is működő, több mint 100 éves gépeivel. Este egymás jobb megismerése érdekében egy közös Activity-t játszottunk, diákok, kísérő tanárok és a szervezők részvételével.

A második nap egyik fő programja Gömörszőlős bemutatása volt. A polgármester asszony vezette körbe a csoportot, bemutatva a település épített értékeit, és rengeteg információt nyújtott a falu kulturális és gazdasági múltjáról, jelenéről, és a fejlesztésekről, melyek jövőjét meghatározzák.  Ebben jelentős szerepet játszik az Ökológiai Intézet oktatóközpontja, mely a fenntartható falu példáját igyekszik bemutatni minden környezettudatos látogatónak. A fiatalok a néprajzi- és mezőgazdasági gyűjteményeken keresztül ismerkedhettek meg a múlt eszközeivel, melyeket ismét használva feléleszthető a hagyományos és fenntartható vidéki gazdálkodás. A Református templomban Tompa Mihály munkásságának egy kevésbé közismert oldalával ismerkedhettek meg, ugyanis  neves költőnk református lelkész is volt.

A kiállítások és galéria szabadon látogathatóak, így a diákok az étkezések utáni rövid pihenőket sem töltötték tétlenül, önszorgalomból is meglátogatták őket. A falu megismerése után az oktatóközpont közelebbi bemutatására került sor, mely egyben a szálláshelyet is biztosította. Olyan környezettudatosság és fenntarthatóság szellemiségében épült berendezéseket ismertettünk, melyek alkalmazása nem csak a környezeti terhelést csökkentik, de mindennapi kiadásainkat is mérséklik. Ilyenek a napkollektor, komposzt illemhely, természetes lebomlást hasznosító szennyvíztisztító rendszer, passzív ház, tömegkályha.

Szombat délután közösen készültünk a vacsorára. Az estére tervezett kenyérlángos előtt krumplilángost sütöttünk, mely készítésében mindenki kivette részét, a krumplipucolástól a sütésig. Emellett kipróbálhatták a kézi csigatészta készítést is.

Az utolsó napon kincskereső játék formájában tesztelhették tudásukat a diákok. Ebbe jól teljesítettek, meg tudták válaszolni a megelőző két nap során szerzett információk alapján a kérdéseket, így a célt is hamar megtalálták. Közben pedig újra végigjárták a kis falu nevezetesebb helyeit. A búcsúzás előtt, díjazva részvételüket az alkotópályázaton, a három napon szerzett élmények mellé ajándékcsomagot nyújtottunk át helyi termékekből.

A hétvégi program sikeresen zárult, egyedül az időjárás volt kellemetlen, az elhúzódó esőzés miatt, amit a programok sorrendjének átvariálásával sikerült ellensúlyoznunk.

Hétvégi programunk a Svájci-Magyar Civil Alap (SMCA-2012-0287-Z) támogatásával valósult meg.

Szerző: Zöld Akció Egyesület

Bejegyzése megosztása

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.