NuHu standolás Bükkszentkereszten

Nulla Hulladék stand a Bükkszentkereszti Gombanapokon

A Humusz Szövetség „Re:Gondolatok a világról” projektje keretében vállaltuk, hogy térségünkben részt veszünk egy nagy látogatottságú fesztiválon egy Nulla Hulladék standdal.

A térségi rendezvények időpontjait és méretét figyelembe véve, a több ezres látogatottságú, immár 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bükkszentkereszti Gombanapokra esett a választásunk. A településsel a NuHu Karta és az Ökoiskola program mentén már korábban kapcsolatban álltunk.

A standolásra 2015. október 11.-én került sor. Az időjárás változékonyságát kivédve, a gombakiállításnak és –határozásnak is otthont adó helyi kis sportcsarnokban kaptunk helyet. A standolás fő elemei az alábbiak voltak:

– 10 hulladékcsökkentő lépést bemutató molinó, kapcsolódó kiadványokkal

– hulladékanyagokból készült Replacc játszótér

– beszélgetős sarok, ahol ki lehetett próbálni az általunk készített, szemétposta témakörre fókuszáló társasjátékot

Folyamatosan érkeztek a látogatók, leginkább a gyermekes családok ragadtak le nálunk. Amíg a kisebbek a Replaccon játszottak, addig a szülőkkel, nagyszülőkkel tudtunk beszélgetni a hulladékcsökkentés témájáról. Volt aki a komposztáláshoz, vagy épp egyes háztartásban keletkező hulladékok elhelyezéséhez kért tanácsot. Négy fős stábunk folyamatosan munkában volt.

Gyűjtöttük a jelentkezéseket egy helyi önkéntes akcióra is, amelynek keretében épp a kis tornacsarnok külső falára szerettünk volna színes faliképeket pingálni a hulladékmegelőzés témakörében. Jelentkezők voltak is, elsősorban az iskola részéről, hiszen tornateremként is funkcionál az épület.

[print_gllr id=1008]

A nap végére elfogytak a kiadványok és a látogatók is, így elégedetten csomagoltuk össze a felszerelést és azzal váltunk el a bükkszentkeresztiektől, hogy mindenképp folytatjuk az együttműködést.